pühapäev, 4. märts 2012

Vannitoas ja tagahoovis. Kunst ja kodu 2


Avatud 10.02-11.03.2012  Kunstihoone Galeriis
Kuraator Sigrid Saarep

Suurepärane võimalus näha ja näidata "mitteametlike" kunstnike töid. Akende ees on valged pitskardinad, mis justkui rõhutavad, et tegemist on millegi kodusemaga. Pealkiri ka ju Kunst ja kodu, mis paljudele meenutab omaaegset ajakirja, kus kunstil oli päris suur rõhk.

Jüri Jürna Rakverest on ühe aasta ERKI's õppinud. kas tänu sellele või siis sellest hoolimata on tema pildid väga head.  Kolm pilti mis sellel näitusel välja pandud on kõik ühtviisi intensiivsed, natuke unenäolised. Tundub, et olen vist ise ka seal pildimaailmas kunagi olnud. Midagi omast, aga samas ka salapärast ja jõulist on nendes piltides.


Maie Putk Türilt kirjutab saateks oma piltidele, et maalides ja käsitööd tehes on võimalik oludest üle olla ja oma unistusi ellu viia.  Kas need saatesõnad mõjutavad piltide vaatamist? Mina tundsin neid pilte vaadates seltamatut ängi, möödunud õnnetu aeg nagu kestaks nähtamatult edasi. Painavad mälestused, ammu möödunud ajad.
Ka vaip "Kultuur minu kodumaal" meenutab vana ja seismajäänud aega. Mälestused vanast ajast, millest praegu eriti teada ei taheta, ja seepärast muutuvad nad kurvaks.


Kairi Rohtla arstitudeng Tartust, maalin hobikorras. Rõõmsad pildid Tartu Supilinnast, aga peatuda seal ei tahaks, parem määduks ilma tagasi vaatamata. 
Tema 7 elevanti tagumises ruumis oma hiilgavate silmadega on päris lõbusad, need silmad jälgivad mind veel hiljemgi, kui nad meelde tulevad. Salmid seal piltide juures?


Päivi Randveri must-valge-halli tooniga joonistused on sellised, mida vaataks ja uuriks hea meelega. need on sellised lõbusamat sorti pildid, natuke ärkvel ja natuke unenäopiiril. mingid hetked müüduvad, aga seesama võib iga kell uuesti määda vilksatada.

Peet Toome koomiksilaadsed pildid on lõbusad ja hea energiaga.

Lembit Reimanni puuskulptuurid on sõbralikud ja soojad. Mõned on natuke naljakad. On põnev mõelda, kuidas neid kujusid tehakse, kas nad nö tulevad ise, või on tegijal juba ette teada, mida ta loob?


Alar Paurson Elvast. Näituselon tema tüüdest 2 akvarelli. Vaatad neid ja tunned, et see on tõeline kunst. Minevik ja tulevik ja sa tajud seda just praegu siin.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar