laupäev, 4. veebruar 2012

"Hingevalvur" Eesti lood

ETV-s kolmapäeval 1. veebruaril kell 22.30

Režissöör: Meelis Süld
Operaator: Arvo Vilu
Helioperaator: Mart Otsa
Produtsent: Meelis Muhu
Tootjafirma: In-Ruum OÜ

Film keskealisest naisest, kes korraga peab kahte ametit – on kriminaaluurija ja luteri kirikus vaimulik, kirikuõpetaja. Kes palju teeb, see palju jõuab. 30 minutiga ei jõua ühe inimese elu kohta kuigi palju teada saada.

Midagi siiski. Inimene leiab endale rakendust inimestega suhtlemise läbi. Inimeste aitamise läbi. Sest uurijatöö on ju eeskätte aitamine – kurjateinud inimese õigele teele aitamine. Kannatanu lohutamine, kui kurjateinu on saanud karistuse. Võib-olla ka tulevaste kannatanute päästmine, kuna kurjategija on pöördunud heale teele. Vähemalt nii võib mõelda või oletada, et maailm muutub meie tegemiste läbi paremaks.

Uurijaks saamiseks on arvatavasti vaja õppida õigusteadust, Eve Kruus õppis ilmselt Taru Ülikoolis, kuna tol ajal muud võimalust ei olnud. Aga võib-olla on tema haridustee läinud teistkaudu. See polegi tähtis ja eriti huvitav ka mitte.

Küll aga on huvitav vaimuliku tee valimine. Et meie usuleiges riigis valida kirikuõpetaja elukutse, selleks on vaja õppida EELK Konsistooriumi juures asuvas Usuteaduste Instituudis õige mitu aastat. See pole niisama, peab ennast pingutama teise töö kõrvalt. Niisugune samm muudab inimese elus päris palju, vähemalt kõrvalt vaadates tundub sedaviisi. Minu jaoks on selline valik väga huvitav, tahaksin teada, milline on Õpetaja suhe Jumalaga. Kas tõesti Jumal karistab? Kas Õpetajal on igal jutlusel sõnum, mida ta kantslist kogudusele räägib?

Filmis oli koht suvelõpu hilisõhtusest Tallinnast. Lärm, melu, palju purjus ja noori inimesi. Kas Jumal ikka kõiki neid inimesi ka armastab? Kas Õpetaja kuulutab neile lunastust?

Järgmine koht oli mahalangenud lehti täis metsateel. Isegi läbi TV ekraani võib tunda hoopis teistsugust energiat, seal on ruumi olemiseks.

Inimeste kogemused selles elus on väga erinevad. Meie lapsed on meie õpetajad. Kui lapsi ei ole, siis see ei tähenda veel, et midagi õppida pole. Vastupidi, õppetunnid on hoopis peenemalt esitatud, nendest arusaamiseks on vaja soovi ja tahet neid märgata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar